Chleby

Chleb znamy już od czasów starożytnych. Oczywiście jego forma i receptura ulegała zmianom i starożytny chleb bardziej przypominał podpłomyki lub macę i niewiele miał wspólnego ze współczesnym pieczywem. Nie był w związku z tym krojony lecz łamany. Zwyczaj łamania chleba jest zresztą do tej pory powszechny w krajach śródziemnomorskich. Na przestrzeni lat zmieniała się też ilość spożywanego pieczywa. Kiedyś jedliśmy chleb na śniadanie, obiad i kolację. Był nieodłącznym dodatkiem do zupy. Chleb z masłem lub śmietaną i cukrem zastępował dzieciom deser. Kolorowe kanapeczki były najbardziej popularną przekąską. Jeszcze w latach osiemdziesiątych XX wieku w Polsce zjadano ponad dwa razy więcej chleba niż obecnie. Pod koniec XX wieku bardzo spadła jakość pieczywa dostępnego w sklepach. Zaczęto dodawać do niego spulchniacze, polepszacze i konserwanty. Stopniowo rosła jednak świadomość konsumentów, którzy zaczęli zwracać baczną uwagę na to co jedzą ...

W tej chwili bardzo zwracamy uwagę na jakość pieczywa. Dlatego wiele lat temu podjęliśmy decyzję o podawaniu naszym gościom zdrowego chleba. Nasz znakomity chleb na zakwasie przygotowujemy w siedliskowej kuchni. Zawiera on wyłącznie naturalny zakwas bez dodatku drożdży. Do pieczenia używamy mieszanki mąki pszennej i żytniej z dodatkiem pestek dyni, ziaren słonecznika, siemienia lnianego oraz otrębów. Chleb zawiera witaminy z grupy B, E i witaminę PP. 

W związku z tym, że coraz więcej osób jest na diecie bezglutenowej pieczemy również chleb bez mąki, zbóż i jajek. Chleb czystoziarnisty jest produktem wegańskim i nie zawiera glutenu.

Siedliskowy chleb długo utrzymuje świeżość, ale należy go przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Smacznego :)

Chleby

Jest 2 produktów.

Pokazano 1-2 z 2 pozycji

Aktywne filtry

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Chleb z ziaren, bez mąki

Chleb z ziaren, bez mąki