Sól konopna
Sól konopna w kuchni
Sól konopna jest jedną z ciekawszych propozycji przypraw. To oryginalna alternatywa dla zwykłej soli, którą docenią koneserzy nieoczywistych smaków. Polecamy ją szczególnie tym, którzy kochają gotować, lubią odkrywać nowe aromaty i szukają kulinarnych perełek do swojej kuchni. Receptura naszej soli konopnej jest bardzo prosta. Stanowi mieszankę starannie zmielonych nasion konopi i soli.
Sól konopna – zastosowanie
Sól konopna znakomicie sprawdza się w naprawdę przeróżnych daniach i przekąskach. Oryginalny wyrazisty zapach i posmak podkręci każdą potrawę podawaną zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sól konopną można dodać do sałatek ze świeżych warzyw, do sosów i marynat, do mięs i ryb, a także do ziemniaków (np. pieczonych lub gotowanych) oraz do kanapek.
Sól konopna – właściwości
Oprócz walorów smakowych sól konopna znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Działa przeciwzapalne, wspiera procesy metaboliczne i trawienne. Ziarna konopi są źródłem minerałów: fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, manganu, sodu, miedz i cynku oraz witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E. W odpowiednich ilościach sól konopna może być składnikiem dobrze zbilansowanej diety u osób w różnym wieku, również u dzieci.