Konfitury
Konfitury – z przepisu od babci
Konfitury owocowe w Siedlisku Sobibór robimy według rodzinnej receptury. Serwujemy je gościom naszej agroturystyki i tak im posmakowały, że zapragnęli mieć je też w u siebie domu. To był dla nas znak, żeby podzielić się nimi z każdym, kto kocha domowe naturalne przetwory. Aktualnie w siedliskowej spiżarni mamy konfiturę z malin, konfiturę z moreli, konfitury śliwkowe, konfitury wiśniowe, konfitury z czarnej porzeczki, konfitury z dyni i pomarańczy oraz konfiturę z jagód. Wybierz smak, który lubisz najbardziej.
Konfitury – sposób podania
Z doświadczenia wiemy, że konfitury z owoców cudownie smakują prosto ze słoiczka. Ale oczywiście mogą też być pysznym dodatkiem do różnych dań i deserów. Idealnie pasują na śniadania np. do naleśników, pancakes czy tostów na słodko. Gęsta konfitura sprawdza się przy wypiekach m.in. do przekładania kruchych ciasteczek i nadziewania rogalików. W potrawach wytrawnych bardzo często jest serwowana do mięs. W sezonie jesienno-zimowym owocowa konfitura może być składnikiem rozgrzewającej herbaty.
Konfitury – naturalny skład
Konfitury w siedlisku robimy tak, jak uczyła nas babcia. Owoce mają być dojrzałe, słodziutkie i ma być ich dużo. Smażymy je z porcją cukru do momentu, aż konsystencja nabierze idealnej gęstości. W trakcie produkcji rozkoszny zapach roznosi się po całej kuchni i kusi siedliskowych gości. O czym wspominali już nie raz. Nasze konfitury owocowe są w 100% naturalne. Nie zawierają substancji żelujących, wzmacniaczy smaku ani konserwantów.