Na wykorzystanie w kuchni konfitury z moreli wariacji jest całe mnóstwo. My i Goście Siedliska Sobibór testujemy różne sposoby jej podania: od nadzienia do naleśników, przez nałożenie hojnej porcji na wierzch drożdżowego ciasta, aż po dodatek do rozgrzewających zimowych herbat. Prywatnie praktykujemy też wyjadanie zawartości łyżeczką prosto ze słoiczka. Konfitury z moreli przygotowujemy tak jak nasze babcie za dawnych lat. Owoce dusimy do momentu, aż uzyskają idealnie gęstą konsystencję i apetycznie głęboką barwę. Po to, by gorące porcje przelać do szklanych słoiczków, a następnie rozkoszną zawartość zamknąć szczelnie zakrętką. Na koniec siedliskowe konfitury z moreli ozdabiamy ręcznie dzierganym kapturkiem* z bawełny, którą odzyskują rzemieślnicy w naszej okolicy. Jeśli zechcesz, możesz też zamówić przetwory bez tego elementu dekoracyjnego. |
Tradycyjne babcine konfitury - Morela
Produkt rzemieślniczy
Szklany słoik z nakrętką i ręcznie dzierganym kapturkiem
Waga netto: 300 g
Konfitura z moreli produkowana w Siedlisku Sobibór. Tradycyjna receptura. 100% owoców. Lekko słodzona. Bez dodatku substancji żelujących, polepszaczy chemicznych i sztucznych barwników.
Nasze produkty tworzymy w małych partiach, z dbałością o każdy składnik i detal.
Nasze opakowania możesz ponownie wykorzystać lub poddać recyklingowi.
Jesteśmy polską, rodzinną manufakturą, tworzymy z pasją i poszanowaniem natury.
Spotkasz nas w naszym ekologicznym Siedlisku Sobibór® Tu też powstają nasze produkty.
Konfitura z moreli
![]() |
![]() |
SKŁAD
Skład: morele, cukier |
![]() |
RECYKLING
W manufakturze Siedlisko Naturalnie naszym sercom bliska jest idea zero waste i ochrona środowiska. Dlatego konfitury z moreli, które wytwarzamy, zamykamy szczelnie w szklanych słoiczkach i oklejamy foliową (recyklingowalną) etykietką. Z kolei Ty możesz dać im drugie życie. Wystarczy, że puste opakowanie odeślesz z powrotem do nas. A my zajmiemy się całą resztą. Jeśli jednak postawisz na utylizację we własnym zakresie, pamiętaj o dobrych praktykach segregacji odpadów. |