Pyszności

Czyste powietrze, pachnące łąki i lasy, dojrzałe owoce, świeże warzywa i mnóstwo innych, zdrowych składników, dużo serca i sprawdzone receptury to przepis na wspaniałe siedliskowe konfitury, chleby, pasztety wegetariańskie czy granolę, powstające w kuchni Siedliska Sobibór. Bez konserwantów i kolorantów. A oprócz nich - wspaniałe miody z pobliskiej, zaprzyjaźnionej pasieki. Są to naturalne smaki i aromaty, które nasi goście znajdują na stole śniadaniowym i które pragną zabrać ze sobą do domu. Nasze przetwory i wypieki kojarzą się z wakacjami u dziadków, przywołują wspomnienie pobytu w Siedlisku Sobibór i spędzonych tu pięknych chwil w gronie rodziny lub z ukochaną osobą. A teraz nie tylko nasi goście mają możliwość skosztowania tych przysmaków. Wszystkie te wspaniałości znajdują się w sklepie Siedlisko Naturalnie.

Nasz niezapomniany chleb na zakwasie, wegetariańskie pasztety, konfitury jak z babcinej spiżarni, domowa granola i inne smakołyki przywołają wspomnienia z wakacji u dziadków lub ... w Siedlisku Sobibór. 

Pyszności

Podkategorie

  • Miody
    <p dir="ltr" style="line-height:1.38;text-align:justify;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;padding:7.5pt 7.5pt 7.5pt 7.5pt;"><span style="font-size:12pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">Nasze miody pochodzą z pasieki zlokalizowanej w okolicy Siedliska Sobibór, przy samej granicy z Białorusią, gdzie dzięki dogodnym warunkom klimatycznym i bogactwie otaczających nas łąk i lasów pozyskiwane są najwyższej jakości produkty. Pasieka prowadzona jest w sposób pozwalający na zachowanie cennych właściwości miodów, naturalnie!</span></p>
  • Konfitury
    <p>Konfitury robimy w sposób tradycyjny według receptur prababci Marysi. Bez konserwantów i chemii, po prostu pysznie i naturalnie :) </p> <p><span id="docs-internal-guid-f578ddde-7fff-b721-2d8c-9cca330c43a7"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;background-color:transparent;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">Soczyste owoce z ekologicznie czystych terenów Polesia, trochę cukru, mnóstwo serca i dużo mieszania ….  To rodzinny przepis babci Marysi na aromatyczne, domowe, naturalne konfitury. Konfitury nie zawierają substancji zagęszczających ani konserwujących. Ich aromat jest głęboki i całkowicie naturalny. Każdy znajdzie u nas swój ulubiony smak: intensywnie pachnącą malinę, słodką, jesienną węgierkę, leśne jagody, wspaniałą czarną porzeczkę, której nie da się porównać z jakimkolwiek innym owocem, uwielbianą przez dzieci truskawkę, dojrzałą wiśnię i oryginalną dynię z pomarańczą z nutką korzenną. Dajcie znać, które Wam najbardziej smakują :)</span></span></p>
  • Granola
    <p><span id="docs-internal-guid-962ff4e0-7fff-304a-1c6a-7e89cf77552a"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;background-color:transparent;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">W powszedni dzień, kiedy spieszymy się rano i nie mamy czasu na celebrowanie śniadania, znakomitym rozwiązaniem jest granola, nie wymagająca żadnych długich przygotowań. Wystarczy miseczka, jogurt lub mleko, kilka łyżek pysznej, siedliskowej granoli i pełnowartościowe, sycące śniadanie jest gotowe. Bazowym składnikiem siedliskowej granoli jest biała, czyli nieprażona, kasza gryczana. Powstaje ona z gryki zwyczajnej, nie jest zbożem i jest naturalnie bezglutenowa. Posiada właściwości odkwaszające organizm i charakteryzuje się dużą zawartością błonnika.  Granola zawiera również pestki dyni, jedne z najzdrowszych nasion, które dała nam natura, obfitujące w składniki odżywcze, ziarna sezamu, zawierające żelazo, wapń, magnez oraz cenne fitosterole, a także pestki słonecznika, które są bogatym źródłem witaminy E i fitosteroli obniżających poziom cholesterolu we krwi i chroniących przed chorobami serca i nowotworami. Ostatnim składnikiem granoli jest naturalny miód pochodzący z nadbużańskich łąk i lasów.  </span></span></p> <p>Pyszna, zdrowa i wartościowa przekąska lub posiłek. Mniam :) </p>
  • Chleby
    <p dir="ltr" style="line-height:1.38;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">Chleb znamy już od czasów starożytnych. Oczywiście jego forma i receptura ulegała zmianom i starożytny chleb bardziej przypominał podpłomyki lub macę i niewiele miał wspólnego ze współczesnym pieczywem. Nie był w związku z tym krojony lecz łamany. Zwyczaj łamania chleba jest zresztą do tej pory powszechny w krajach śródziemnomorskich. Na przestrzeni lat zmieniała się też ilość spożywanego pieczywa. Kiedyś jedliśmy chleb na śniadanie, obiad i kolację. Był nieodłącznym dodatkiem do zupy. Chleb z masłem lub śmietaną i cukrem zastępował dzieciom deser. Kolorowe kanapeczki były najbardziej popularną przekąską. Jeszcze w latach osiemdziesiątych XX wieku w Polsce zjadano ponad dwa razy więcej chleba niż obecnie. Pod koniec XX wieku bardzo spadła jakość pieczywa dostępnego w sklepach. Zaczęto dodawać do niego spulchniacze, polepszacze i konserwanty. Stopniowo rosła jednak świadomość konsumentów, którzy zaczęli zwracać baczną uwagę na to co jedzą ...</span></p> <p dir="ltr" style="line-height:1.38;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">W tej chwili bardzo zwracamy uwagę na jakość pieczywa. Dlatego wiele lat temu podjęliśmy decyzję o podawaniu naszym gościom zdrowego chleba. Nasz znakomity chleb na zakwasie przygotowujemy w siedliskowej kuchni. Zawiera on wyłącznie naturalny zakwas bez dodatku drożdży. Do pieczenia używamy mieszanki mąki pszennej i żytniej z dodatkiem pestek dyni, ziaren słonecznika, siemienia lnianego oraz otrębów. Chleb zawiera witaminy z grupy B, E i witaminę PP. </span></p> <p dir="ltr" style="line-height:1.38;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">W związku z tym, że coraz więcej osób jest na diecie bezglutenowej pieczemy również chleb bez mąki, zbóż i jajek. Chleb czystoziarnisty jest produktem wegańskim i nie zawiera glutenu.</span></p> <p><span id="docs-internal-guid-c56fe111-7fff-b114-570b-4e7d0c1e2496"></span></p> <p dir="ltr" style="line-height:1.38;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">Siedliskowy chleb długo utrzymuje świeżość, ale należy go przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Smacznego :)</span></p>

Jest 13 produktów.

Pokazano 1-13 z 13 pozycji

Aktywne filtry

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Chleb z ziaren, bez mąki

Chleb z ziaren, bez mąki

Granola z białej kaszy gryczanej z miodem i bakaliami

Granola z białej kaszy gryczanej z miodem i bakaliami

Regionalny, naturalny miód leśny

Regionalny, naturalny miód leśny

Regionalny, naturalny miód rzepakowy z nadbużańskich pól

Regionalny, naturalny miód rzepakowy z nadbużańskich pól

Regionalny, naturalny miód wielokwiatowy z nadbużańskich pól

Regionalny, naturalny miód wielokwiatowy z nadbużańskich pól

Tradycyjne babcine konfitury malinowe

Tradycyjne babcine konfitury malinowe

Tradycyjne babcine konfitury morelowe

Tradycyjne babcine konfitury morelowe

Tradycyjne babcine konfitury śliwkowe

Tradycyjne babcine konfitury śliwkowe

Tradycyjne babcine konfitury wiśniowe

Tradycyjne babcine konfitury wiśniowe

Tradycyjne babcine konfitury z czarnej porzeczki

Tradycyjne babcine konfitury z czarnej porzeczki

Tradycyjne konfitury dynia z pomarańczą

Tradycyjne konfitury dynia z pomarańczą

Tradycyjne konfitury jagodowe

Tradycyjne konfitury jagodowe