Podkategorie
-
Miody
<p dir="ltr" style="line-height:1.38;text-align:justify;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;padding:7.5pt 7.5pt 7.5pt 7.5pt;"><span style="font-size:12pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">Nasze miody pochodzą z pasieki zlokalizowanej w okolicy Siedliska Sobibór, przy samej granicy z Białorusią, gdzie dzięki dogodnym warunkom klimatycznym i bogactwie otaczających nas łąk i lasów pozyskiwane są najwyższej jakości produkty. Pasieka prowadzona jest w sposób pozwalający na zachowanie cennych właściwości miodów, naturalnie!</span></p> -
Konfitury
<p>Konfitury robimy w sposób tradycyjny według receptur prababci Marysi. Bez konserwantów i chemii, po prostu pysznie i naturalnie :) </p> <p><span id="docs-internal-guid-f578ddde-7fff-b721-2d8c-9cca330c43a7"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;background-color:transparent;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">Soczyste owoce z ekologicznie czystych terenów Polesia, trochę cukru, mnóstwo serca i dużo mieszania …. To rodzinny przepis babci Marysi na aromatyczne, domowe, naturalne konfitury. Konfitury nie zawierają substancji zagęszczających ani konserwujących. Ich aromat jest głęboki i całkowicie naturalny. Każdy znajdzie u nas swój ulubiony smak: intensywnie pachnącą malinę, słodką, jesienną węgierkę, leśne jagody, wspaniałą czarną porzeczkę, której nie da się porównać z jakimkolwiek innym owocem, uwielbianą przez dzieci truskawkę, dojrzałą wiśnię i oryginalną dynię z pomarańczą z nutką korzenną. Dajcie znać, które Wam najbardziej smakują :)</span></span></p> -
Granola
<p><span id="docs-internal-guid-962ff4e0-7fff-304a-1c6a-7e89cf77552a"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;background-color:transparent;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">W powszedni dzień, kiedy spieszymy się rano i nie mamy czasu na celebrowanie śniadania, znakomitym rozwiązaniem jest granola, nie wymagająca żadnych długich przygotowań. Wystarczy miseczka, jogurt lub mleko, kilka łyżek pysznej, siedliskowej granoli i pełnowartościowe, sycące śniadanie jest gotowe. Bazowym składnikiem siedliskowej granoli jest biała, czyli nieprażona, kasza gryczana. Powstaje ona z gryki zwyczajnej, nie jest zbożem i jest naturalnie bezglutenowa. Posiada właściwości odkwaszające organizm i charakteryzuje się dużą zawartością błonnika. Granola zawiera również pestki dyni, jedne z najzdrowszych nasion, które dała nam natura, obfitujące w składniki odżywcze, ziarna sezamu, zawierające żelazo, wapń, magnez oraz cenne fitosterole, a także pestki słonecznika, które są bogatym źródłem witaminy E i fitosteroli obniżających poziom cholesterolu we krwi i chroniących przed chorobami serca i nowotworami. Ostatnim składnikiem granoli jest naturalny miód pochodzący z nadbużańskich łąk i lasów. </span></span></p> <p>Pyszna, zdrowa i wartościowa przekąska lub posiłek. Mniam :) </p> -
Chleby
<p dir="ltr" style="line-height:1.38;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">Chleb znamy już od czasów starożytnych. Oczywiście jego forma i receptura ulegała zmianom i starożytny chleb bardziej przypominał podpłomyki lub macę i niewiele miał wspólnego ze współczesnym pieczywem. Nie był w związku z tym krojony lecz łamany. Zwyczaj łamania chleba jest zresztą do tej pory powszechny w krajach śródziemnomorskich. Na przestrzeni lat zmieniała się też ilość spożywanego pieczywa. Kiedyś jedliśmy chleb na śniadanie, obiad i kolację. Był nieodłącznym dodatkiem do zupy. Chleb z masłem lub śmietaną i cukrem zastępował dzieciom deser. Kolorowe kanapeczki były najbardziej popularną przekąską. Jeszcze w latach osiemdziesiątych XX wieku w Polsce zjadano ponad dwa razy więcej chleba niż obecnie. Pod koniec XX wieku bardzo spadła jakość pieczywa dostępnego w sklepach. Zaczęto dodawać do niego spulchniacze, polepszacze i konserwanty. Stopniowo rosła jednak świadomość konsumentów, którzy zaczęli zwracać baczną uwagę na to co jedzą ...</span></p> <p dir="ltr" style="line-height:1.38;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">W tej chwili bardzo zwracamy uwagę na jakość pieczywa. Dlatego wiele lat temu podjęliśmy decyzję o podawaniu naszym gościom zdrowego chleba. Nasz znakomity chleb na zakwasie przygotowujemy w siedliskowej kuchni. Zawiera on wyłącznie naturalny zakwas bez dodatku drożdży. Do pieczenia używamy mieszanki mąki pszennej i żytniej z dodatkiem pestek dyni, ziaren słonecznika, siemienia lnianego oraz otrębów. Chleb zawiera witaminy z grupy B, E i witaminę PP. </span></p> <p dir="ltr" style="line-height:1.38;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">W związku z tym, że coraz więcej osób jest na diecie bezglutenowej pieczemy również chleb bez mąki, zbóż i jajek. Chleb czystoziarnisty jest produktem wegańskim i nie zawiera glutenu.</span></p> <p><span id="docs-internal-guid-c56fe111-7fff-b114-570b-4e7d0c1e2496"></span></p> <p dir="ltr" style="line-height:1.38;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;"><span style="font-size:11pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;white-space:pre-wrap;">Siedliskowy chleb długo utrzymuje świeżość, ale należy go przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Smacznego :)</span></p>