Miód wielokwiatowy
Miód posiada słodki, łagodny smak. W stanie płynnym kolor żółty, po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Może też posiadać inne barwy i smak w zależności od rodzaju oblatywanego kwiatu.
Zastosowanie:
-
w różnego rodzaju chorobach alergicznych dróg oddechowych (np. astma oskrzelowa) i katarze siennym,
-
pomocnicze w chorobach serca,
-
wspomaganie wątroby w jej funkcji detoksykacyjnej,
-
zapobieganie i leczenie grypy i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.
Wszystkie odmiany miodu, po upływie pewnego czasu ulegają krystalizacji, jest to naturalny proces przejście ze stanu ciekłego patoki w stan stały, czyli krupca. Najszybciej krystalizuje miód rzepakowy, zaś najwolniej akacjowy. Proces krystalizacji w żaden sposób nie zmienia właściwości miodu i świadczy o dobrej jakości produktu.