Miód rzepakowy
Bardzo słodki miód, o zapachu kwitnącego rzepaku. Charakteryzuje się najwyższą zawartością glukozy i aminokwasów. W stanie płynnym ma kolor słomkowy, po skrystalizowaniu biały lub kremowy.
Zastosowanie:
-
przy schorzeniach płucnych, przy zapaleniach gardła i błony śluzowej nosa,
-
przy zaparciach,
-
przy schorzeniach nerek i przewodu moczowego,
-
przydatny w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia (glukoza po wchłonięciu do krwiobiegu wzmacnia siłę skurczy mięśnia sercowego, a także rozszerza naczynia wieńcowe, przyczyniając się do lepszego zaopatrzenia serca w tlen i składniki odżywcze),
-
przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych (miód łatwo przyswajalny),
-
cenna odżywka regeneracyjna w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego,
-
leczenie schorzeń zewnętrznych (stosowany bezpośrednio na chorą tkankę oczyszcza ją z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza gojenie i bliznowacenie ran a szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia).
Wszystkie odmiany miodu, po upływie pewnego czasu ulegają krystalizacji, jest to naturalny proces przejście ze stanu ciekłego patoki w stan stały, czyli krupca. Najszybciej krystalizuje miód rzepakowy, zaś najwolniej akacjowy. Proces krystalizacji w żaden sposób nie zmienia właściwości miodu i świadczy o dobrej jakości produktu.